середа, 29 червня 2011 р.

XIII розділ книги Одкровення (коментар)

                                                                     

Видіння Івана Богослова на острові Патмос. З книги «Розкішний часослов герцога Беррійського»

           Щоб зрозуміти цей розділ, треба зрозуміти його найперше в контексті даної Біблійної книги. Спершу йде пролог (1:1-3) та листи церквам в Азії (1:4-3:22). Наступний блок складають пророчі видіння (4:1-22:21), до якого входить 13 розділ. Блок пророчі видіння складається з менших частин. Спершу йдуть події, що передують великому Божому дневі (4:1-16:21). Далі відбуваються події покарання Вавилону (17:1-19:10), наслідком якого стає знищення поганських народів (19:11-15). Книга завершується постанням неба нового та землі нової (21:1-22:21). З 4:1-5:14 Отець доручає Агнцеві долю світу, що призводить до того що Агнець, який керує історією спасіння та суду над світом, ламає 7 печатей (6:1-17). В даному контексті суду говориться про покарання безбожників, які були тоді Римськими володарями та переслідували християн1. Про суд над ними просять мученики в Бога (6:9-17)2. Далі йде поява 144 000 людей, які є також мучениками, які є насінням Церкви та приготовляють дорогу Другому приходу Христа. Це число не слід розуміти буквально. 12 (св’ященне число) у квадраті, помножене на 1000. Може також означати цілість вірних Христа і пов’язане з поняттям нового Ізраїля (Гал 6:16 ; Як 1:1; Од 11:1). Але логічно видається що всі вірні є новим Ізраїлем (7:9-17). 8 розділ говорить про розкриття 7 печаті (8:1-2) та про перших чотири сурми (8:6-13) . З 9-12 розділ говориться про 5 та 6 сурму, які ведуть до безпосередньої близькості кінцевої кари (10:1-11). Ще варто врахувати коли говориться про двох свідків, які є скоріше всього апостол Петро і Павло (11). 12 розділ говорить про переслідування Сатаною жінки (Народу Божого,Церкви, Богородиці).
                                                       

Великий Червоний Дракон і Жінка, зодягнена в Сонце
(Вільям Блейк, 1805–1810 роки)

          Лише в контексті суда Божого можна зрозуміти 13 розділ. Процес суду починає своє звершення починаючи з 14 розділу. В 14:8 говориться про падіння Вавилону, яка отримує свою кульмінацію в 20 розділу де суд довершується воскресінням праведних та постанням нового неба та нової землі. У вирі боротьби Церкви та Сатани (12) та суду, який відбувається вже сьогодні (14). 13 розділ описує про дію Сатани у світі, але в книзі одкровення немає жодного опису Сатани. Сатана це радше стан чим особа (1 Йо 4:3).
Розділ поділяється на 3 частини.
                                   
                                         


         В першій говориться що Дракон (Диявол) передає владу звіреві (13:1-10). Цікаво що тут немає детального опису дракона і взагалі в книзі Одкровення. Індефікація Диявола це не належить до галузі богослов’я, але радше до філософії. В 12,3 Це Сатана (пор. в 12:9 і 20:2), а в перекладі LXX “диявол”. Єврейське слово означає “обвинувачувач” (пор.12:10 ;Зах 3,1-2; Йов 1:6+). У юдейському переданні змій, або дракон придставляє силу зла, ворожу Богові і його народові, якого Бог має знищити в кінці часів (пор. Йов 3:8+). Сатана має за меті поглинути Церкву і тому він запускає Римську імперію, як річку (пор. Іс 8:7-8), щоб поглинути Церкву (Од 12:15;13). Сатана це все свідомо робить бо вважає себе Богом (Елогім), але ним не є (пор. Бут 3:5; Іс.14:12-14).
                                         

        В 13 розділі Сатана передає всю силу від Сатани (13:2; пор. 12:3+ Мт.4:8-9п ; Йо12:31+; 2 Сол 2:9). Тут стає зрозуміли що Сатана мавпує теофанію Трійці. Сатана подібно Отцю передає всю владу Сину, якого символізує змій. Можна також сказати що і Дракон має риси Агнця Божого (13:1). Диявол другому звірові передає всю владу на землі. Але вона є нереальна. Сутність діяльності Сатани на землі зводиться до того, щоб відвернути, по-можливості, кожну людину від Бога через різні види гріха, або, іншими словами, звернути людину з праведного шляху, шляху до Бога. І він спокушує навіть Боголюдину Христа:
Мат 4 8 Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу, 9 та й каже до Нього: Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся! 10 Тоді каже до нього Ісус: Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому! 11 Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому.
Диявол спокушував Христа Царствами, які насправді належать Богові (Рим 13). Так як змій спокушував Христа так він спокусив правителів, які відійшли від Бога. Тому наступний звір, вигляд якого скомбінував автор Апокаліпсису з Дан 7,4-6, є влада яка піддалася спокусам Диявола і стала йому служити. Влада сама по собі не погана бо від Бога, але Сатана і ми зможемо зробити її поганою. Це також стосується фальшивих релігійних культів, які діють напротивагу найбільшої заповіді любові.

                                                   

                                                     
         Наступний звір є уособленням фальшивих пророків і тому стосується кожного з нас. Ми можемо стати в служінні 2 наступним звірам і стати 3. Так далі цього звіра будуть називати “фальшивим пророком”(16 :13; 19:20; 20:10). Перед тим як описати повернення Сина Чоловічого (14:14-20; пор.19:11н і Мт 24:30). Йоан описує діяльність фальшивих христів (1 звір) і фальшивих пророків (2 звір), як перебачив сам Христос (Мт 24:24; Сол 2 2:9). У церкві Дух робить чуда, щоб привести до віри у Христа. Цей звір імітує Духа, так, як дракон і перший звір імітували Отця і Сина (13:3). Дракон, перший і другий звір є карикатурою на Трійцю. Варто зазначити що 3 звіром є конкретна особа, яка позначається числом 666. 666 означає “Кесар-Нерон”(єврейські літери). Це може означати також будь-якого злого управителя людьми незалежності до якої сфери впливу він належить, але виходячи з контексту політичний тиран або диктатор.
                                                 

        У цьому дійсно можна прогледіти найперше риси такі загальні спільні для 3 звірів. 1 надає владу 2 іншим, які служать йому. 1 це історичне обособлення звіра, псевдовоплочення Сатани, який як вірус проникає в людське життя та світ. Воно почалося починаючи з гріхопадіння Адами і Єви (Бут 3) і полягає не в прийнятті Слова (Йо 1:11). Тому такою рисою слід назвати гріх. Потім Сатана конкретизується в конкретних людях (13:14-20), які чинять жахливі вчинки. Тут можна помітити також деградацію людської душі, які відбувається під впливом Сатани. Можна зрозуміти це радше як вона деградує під впливом Сатани.

       Можливо тут за основу не тільки взята проблема мавпування Дияволом Трійці, але і те що в той час було присутня велика кількість Богів. І це може також асоціюватися з Тріадами божків.
Єдину , яку можна дати пораду що щоб не піддатися впливу змію треба постити, молитися і чинити добрі діла. І лише в цьому випадку ви зможемо відбити напади Диявола.
                         

Немає коментарів:

Дописати коментар